TRİAD- TESLİS- KUTSAL ÜÇLEMELER

TRİAD- TESLİS- KUTSAL ÜÇLEMELER

Alevilerdeki Haq (Allah)- Muhammed- Ali (Bence Kaynak- Güneş- Ay) üçlemesinin hristiyan kutsal üçlemesini (teslis) andırdığından söz edilir. Bu doğrudur da. Kimin kimden aldığı/ esinlendiği vs gibi işlere girmeye gerek yok. (Serde ‘Serçeşme’lik var tabi o başka 😊)

Şu bir gerçekki, insanevladı bu üçlemeleri seviyor. Ötede Brahma- Vişnu- Şiva (Vedik), aşağıda Eni, Enlil, Enki (Sümer) bunların en bilinenleri.

Eski Mısır ise özellikle bu triadların (Triados: Yun. Üçlü) bolluğuyla dikkati çekiyor.

Genel imparatorluk Triadı Ptah (Memphis’den)- Amun (Theben’den)- Ra (Heliopolis’den) seçilmiş. Lakin bunun altında/ ötesinde/ arkasında dönemine ve yerine göre başka triadlar var.

Burada verilen tanrıların temsil ettiklerine/ niteliklerine girmeyeceğim, çünkü bunlar zaman içerisinde evrilen, giriftleşen ve diğer tanrılarınkilerle geçişkenleşen işler…

Dileyenler bu bu zevkli konulara dalabilir. Bu arada buradaki Triadlara girmeyen, tek tabanca takılan bi dolu Tanrılar olduğunu biliyorsunuz zaten. Bu paylaşım dolayısıyla sizleri araştırma konusunda bir parça motive ederbilirsem ne ala.

Antik Mısır’ın diğer Triadları ise şöyle.

Memphis Triadı: Ptah- Nefertem- Sachmet.

Abydos Triadı: Osiris- Horus- İsis.

Edru/ Denderah Triadı: Hathor- İhi- Edfu Horus’u.

Theben Triadı (Karnak Tapınağı): Amun- Chons- Mut.

Elephantine (Alfantin) Triadı: Satet (Satis)- Anuket- Chnum.

Ha bi de bitirmeden 3 sayısının eski Mısır’daki anlamının tıpkı antik Çin’de olduğu gibi ikilikten sonra gelen çokluk olduğunu belirteyim. Bu Triadların içerisinde tıpkı İsa’da olduğu gibi çocuk tanrıların olduğunu da ekleyim.

4 sayısı ise tamlık ve mükemmellikle ilgili olduğu halde böyle dörtlü tanrıların karşımıza çıkmamaları ise ilginç.

Bir Serçeşme (Anakaynak) var mı? Yoksa Munzur’un 40 gözeleri misali kaynaklar gezegenin pek çok köşesinden mi bizlere ulaşır, orası biraz meçhul. Böyle olması da iyidir belki…

Eğer öyle ise bu evrensel arketiplerin insanı benzer bir biçimde yönlendirebilmelerine işaret olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir