HUM, içki, ZERDÜŞT ve RAKI KUTSAL mı?
‘Hayli zamandır azgın Grahmay Rahib’in (Karpan) yardımıyla halkı sömürüyor
YOL’un takıpçilerini aşağılayarak.
Bunlar hilekarların, düzenbazların desteğini ararlar ve HUM (sarhoş eden içki) etkisi sayesinde yenilmez olmayı umarlar.
Emelleri Dünyanın çürütülmesidir.’
ZARATUSHTRA SPİTOMA, Ghatha 5. 14
İlginçtir ki, Zerdüşt’ün kendi sözlerine bakmayı bir türlü beceremeyen, bazı yazarlar onun sarhoş edici maddeler kullandığını ileri sürmüşler ve hep ikinci el yorum ve anlatımlar üzerinden fikir sahibi olanlar ise buna inanmışlar.
Zaratoshrra’nın genel üslubu ve dünya görüşü onun bu tür uygulamaları onaylamayacağına zaten delildir. Ayrıca yukarıya çevirisini aldığım Ghatha bölümünde bu konuya karşı tutumu ilk elden görülüyor.
Zerdüşt burada bir rahibin de bu işlerin içinde olduğunu söylüyor. Bunlar kimdi bilmiyorum, ama bunların geleneklerini sürdüren başka rahipler bin yıllar boyunca İran coğrafyasında (Mezopotamya ve Anadolu dahil) Ateşge denilen Mecusi tapınaklarında içki ayinleri yaptılar. Muhtemeldir ki, İsevilik’deki kutsal şarap, Bektaşilerdeki ve başka ekollerdeki benzer uygulamalar bunlardan etkilemiştir…
Bilen bilir Avesta takipçisi Mecusiler Zerdüşt’ü peygamberleri olarak tanıtırlar.
Sorabilirsiniz; bu ne perhiz, bu ne şarap???diye. Şunu bilelim ki, Mecusi olarak bilinen Avestacılar Zerdüşt’ün Adını kullandılar ve neredeyse bütün önemli konularda onu TAHRİF ettiler. HUM (sonradan Homa) ayinleri bunlardan sadece birisidir.
Gelelim benim tutumuma. Bir kardeh iyi şaraba elbette itirazım yok.
Ama alkolün beyni gerilettiğini, kişiye, ailesine ve çevresine zarar verdiğini bilirim.
Sosyalleşmek, sohbet, flört vs etmek için, gevşemek için bu ve benzeri madde yardımcılarına ihtiyaç duymak ise acınacak bir durum bana göre. Ayda yılda bir ben de içerim. Genelde arkadaşlara eşlik etmek için olur bu. Asla kendim içki aramam. Şimdilerde bir bira bile tat vermiyor artık. Gerek duymuyorum. Hele iyi içmenin erkeklik gereği ya da göstergesi oluğu söylemine gülüp geçiyorum.
Gelelim madde alımı yoluyla belli şuur ve algı genişlemelerinin olabileceği iddiasına. Alkol değil ama belli maddelerle bunların olabildiği belli. Zaten üstad Patanjali Yoga Sutra eserinde bunu bir olgu olarak tespit ediyor. Ama gerçek Yoga üstadları bundan kişiyi men eder ve bu türden dış desteklerin istenmeyen yan etkileri konusunda da uyarırlar.
Bir Alevi şahsiyeti rakıyı kutsayan bir şeyler yapmış diye duydum. Belli ki bunlar saçmalıktır. Alkol uyuşturur ve ilahi hiçbir yanı yoktur. İnsanları perişan ettiğini görmek için biraz etrafımıza bakmamız yeterli.
Üst bilinç algıları cesaret ve disiplin gerektirir. Alkol ise gerçeklerden kaçanların sığınağı olabilir ancak.
Ya da büyük ozan filozof Zerdüşt’ün isabetle tespit ettiği gibi kişiler zayıflıklarını örtmek için içerler, çekerler vs…